Något sånt kanske man skulle ta och utbilda sig till nån gång i framtiden

Dekoratör

Butikskommunikatör, Heminredare, Mässdekoratör, Visual merchandiser

 


Arbete

Dekoratörer bygger upp miljöer och arrangerar varor på ett säljande och tilltalande sätt till exempel i skyltfönster. Arbetet kräver att man är intresserad av trender, färg och form.

 
  Dekoratör med skyltdockor
 
   
 
Dekoratörer ansvarar för skyltning i affärsfönster. Med hjälp av färg, belysning och andra dekorationer, som till exempel en trädgren eller en cykel, skapas ett intressant, spännande eller roligt skyltfönster. Syftet med yrket är, förutom att skapa en snygg och trevlig atmosfär, att bidra till att försäljningen ökar och att butiken når sina mål. De kan även kallas för visual merchandiser.

Dekoratörer som arbetar i klädaffärer stryker kläderna som ska vara i skylten, väljer ut skyltdockor som kläs på och nålar fast kläderna så de sitter bra. De textar också prislapparna som ska finnas i skylten.

För att omskyltningen ska gå fort krävs att man är väl förberedd. Dekoratören har en bild av hur fönstret ska se ut och vilka dekorationer och skyltar som behövs. Vilka varor som ska visas i skylten bestämmer inte dekoratören utan det kan till exempel en säljare i butiken göra.

Dekoratören arbetar också inne i butiken med att visa varorna på andra sätt än uppradade på vanliga hyllor, till exempel i korgar. Om det ska vara demonstration av någon speciell vara i butiken är det dekoratörens uppgift att göra i ordning en demonstrationsplats som väcker människors intresse.

Att texta, teckna och måla skyltar hör också till dekoratörens arbetsuppgifter. Att köpa in dekorationsmaterial kan ibland ingå i arbetet.

Som dekoratör kan man antingen vara egen företagare, anställd av någon butikskedja eller arbeta på något varuhus.

Egna företagare har ofta kontrakt med flera affärer och skyltar med jämna mellanrum om deras skyltfönster.

Som anställd dekoratör i en butikskedja ansvarar man för skyltningen i ett flertal av kedjans butiker inom ett visst område. Många anställda dekoratörer kombinerar dekoratörsuppgifterna med försäljningsarbete.

En del dekoratörer specialiserar sig på viss sorts skyltning som till exempel mässdekoratören. Mässdekoratören arbetar med att inreda utställningsmontrar på mässor. De kan arbeta på uppdrag av företag eller organisationer.

Dekoratör arbetar ibland kvällar och helger.

En butikskommunikatör har en samordnande roll för dekoratörer anställda i en affärskedja. Ofta rör det sig om ett antal butiker, på olika platser, som ska följa samma koncept när det gäller inredning, reklam och skyltning.

Möbelvaruhus och större heminredningsbutiker kan ha inredare anställda.Tanken bakom är att öka intresset för inredning och på så sätt sälja mer möbler.

Utbildning

Grundläggande utbildning till dekoratör anordnas vid Företagarnas folkhögskola i Leksand. Dekoratörsutbildningen är ett-årig, inklusive fem veckors praktik. Antagningskrav är minst tre månaders vana från detaljhandeln.

I Leksand finns även en kvalificerad yrkesutbildning (KY) inom Högskolan i Dalarna i samarbete med Entrepenörsskolan. Utbildningen heter Kommunikatör/dekoratör. Allmän behörighet krävs, och intagning efter individuell prövning.

Utbildning till visual merchandiser finns som kvalificerad yrkesutbildning i Malmö vid Aspero Kompetens och omfattar 80 KY-poäng (2 år).

Grundutbildning finns också inom den fristående Medborgarskolan i Stockholm. Studierna kan bedrivas under 1 alternativt 2 terminer och är avgiftsbelagda.

Några få kan fortfarande få utbildning till dekoratör genom att gå som dekoratörselev.

Växjö universitet har utbildningen Inredning och butikskommunikation.

Handelsakademin i Göteborg har en kvalificerad yrkesutbildning (KY) för butikskommunikatörer på (2 år).

Heminredare har oftast ingen formell utbildning, många av dem som arbetar som heminredare har någon form av estetisk utbildning i botten. I Skellefteå och Haparanda finns dock utbildningar vid Folkhögskolan på 1-3 år som inriktar sig mot inredning.

Grundutbildning inom reklam och handel finns inom gymnasieskolan på Medieprogrammet, gren information och reklam, respektive Handels- och administrationsprogrammet. Motsvarande utbildningar kan även finnas inom komvux.
I Utbildningar.arbetsformedlingen.se kan du söka information om utbildningar.

Framtid

Viljan att anlita dekoratörer hänger ofta samman med hur bra handeln går. Det är dock ganska få som kan försörja sig enbart som dekoratör och många kombinerar arbetet med andra sysslor.

För att ha en bra utgångspunkt inför framtiden måste man som dekoratör vara mångsidig och ha ett brett arbetsfält.

Att tänka på

Man bör ha fantasi och idéer.

Man bör ha känsla för färg och form.

Mer info

Utbildningsanordnaren

Handels

Karriär i handeln

Arbetsförmedlingen

Skolans studie- och yrkesvägledare

Redaktionen för yrkesinformation, 2008-01-22
Vid synpunkter på texten: [email protected]

Utskriftsvänlig sida - Öppnas i nytt fönster Utskriftsvänlig sida

Vill du länka till denna sida? - Här är adressen:
http://www.arbetsformedlingen.se/yrken/YrkesBeskrivning.aspx?iYrkeId=64


Glömde...

Hej igen!

Jag glömde ju att berätta om min helg :P
Jag var faktiskt lite duktig denna helg :E

Lördag: Skissade lite på inspirationsbilderna från praktiken och sydde nästan klart väskan jag vävt, bara fodret kvar nu :)
Sedan på kvällen kom lilla emelie, vi åkte å köpte godis på maxi där hon lite passande glömde sin plånbok i bilen, så jag fick betala :P Sedan skyndade vi oss hem och kikade på melodifestivalen med mamma och Niklas. H.E.A.T va lungt bäst så ja röstade 2 gr, vilket hör till ovanligheterna hehe :P
Konstaterade att pussycatdolls va bakrundsdansare till Måns, mysko....
Sedan försökte jag mig på att göra inbakade flätor på Emelie, gick väl sådär, men till slut blev d någorlunda...
Sen va d läggdags och vi pratade till typ 3 på natten, va trevligt :D ja ska inte säga vad vi pratade om, lite smått pinsamt hahaha

Söndag: Vi va duktiga och gick ut på promenad där vi började med att hälsa på kalvarna och slutade med disco :P vi måste sett roliga ut haha men d va väldigt snygga moves :P
Sen när vi ätit bar det av till Fia och Jonas, och sen till tibro där vi mötte Tovis och Oscar. För nu va d dax för BIO, nämligen Twilight! haha :) Så nu längtar jag efter böckerna igen, det som nästan gått över, typiskt!

Sådära det va min helg d, den bästa på länge :D

Over and out 
 

Nejmen hon skriver ju!

Hej!
Ja vet att jag har lite väl långt emellan gångerna jag skriver men den som väntar på något gott... :P

Idag är första dagen i skolan efter en veckas praktik (under sportlovet! ) och det har verkligen inte varit min dag, tror det va en eftereffekt från fredagen den trettonde :/ Min jacka jag syr bara jävlas, svårt att sy e så jäkla tjockt just där ennoying :/

Men åter till praktiken.... Jag va på cubus i skövde. va väldans kulit :) kanske att man ska söka sommarjobb elle helgjobb elle någt . vem vet :P
Såndära dekoratör verkar iallafall kul, skulle jag kunna tänka mig faktiskt. att pimpa butiker lite haha


Just d en annan kanske lite pinsam sak är att jag som typ alla andra har blivit beroende av twilightserien. 
Måste säga att de är de bästa böckerna jag har läst, helt otroliga :) jag vet att mina vänner håller med mig när jag säger att vi har blivit lite nördiga haha :P men d bjuder jag på, d finns som sagt värre exemplar :P
Längtar till den 12 mars då jag får den 4e boken :D

It´s my personal sort of heroin ...:P

Hade bra tills vi ses igen :)

Over and out!

RSS 2.0